MediModus leidt trainers ‘Mindful Zwanger en Bevallen’ op.

Herken je het volgende?

Je bent een verloskundig professional, maar voelt je regelmatig gefrustreerd. Je hoort aanstaande ouders enthousiast vertellen over cursussen of workshops die ze gevolgd hebben ter voorbereiding op de bevalling. Maar als jij er als professional naar kijkt, weet je zeker dat deze korte, vaak glossy workshops nooit die kwaliteit kunnen bieden die echt noodzakelijk is voor een goede voorbereiding op zwangerschap, bevalling en ouderschap.

Ja het ziet er allemaal mooi uit. De cursus vindt plaats op een fijne wellness-achtige locatie en je krijgt er een mooi uitziende goody-bag bij. Maar jij houdt je hart vast. Want jij weet wat er vervolgens daadwerkelijk bij de bevalling en het beginnend ouderschap gebeurt. De voorbereiding is niet geweest zoals de aanstaande ouders hadden gehoopt. De daadwerkelijke bevalervaring is compleet anders dan de cursus voorspelde. En probeer dan nog maar eens de koers te wijzigen. Dat is zeker niet gemakkelijk. Soms komt na de bevalling zelfverwijt om de hoek kijken. Dit berust op de gedachte: ‘als ik me goed genoeg had kunnen ontspannen, zoals ik in de cursus had geleerd, dan was het allemaal soepeler verlopen. Maar jij als professional weet dat bevallingen nu eenmaal onvoorspelbaar zijn en dat je er geen controle over kunt hebben. En jij kent als geen ander de gevolgen van een traumatische bevalervaring. Wanneer je ziet dat die op de loer ligt, gaat je dat aan het hart.

Maar welke voorbereiding is wel echt effectief?
Ja natuurlijk geef je adviezen hierover, maar soms krijg je het idee dat je de aansluiting op de belevingswereld van de hedendaagse aanstaande ouders mist. Je zoekt zelf ook naar nieuwe ondersteuningsmogelijkheden tijdens de bevalling. Je hebt al vaker over mindfulness gehoord. Misschien heb je zelfs al persoonlijk ervaring opgedaan met mindfulness en vraagt je af of dit kansen zou kunnen bieden als ondersteuningstool tijdens de bevalling.

Nou die vraag kunnen nadrukkelijk met ‘JA’ beantwoorden. We hebben inmiddels 10 jaar ervaring met het geven van workshops en trainingen ‘Mindful Zwanger en Bevallen’. Ook volgden al meer dan 150 collega-verloskundigen inmiddels de training ‘Mind in Labor’. Dit is een 2-daagse training waarin je als verloskundige kennis maakt met hetgeen ‘Mindful Zwanger en Bevallen’ te bieden heeft. De laatste groep waardeerde deze training met een eindcijfer van 9,3. Nagenoeg alle verloskundigen geven in deze training aan dat ze hun cliënten en hun partners zouden aanraden deze cursus te volgen.

Sinds 2018 leidt MediModus de trainers ‘Mindful Zwanger en Bevallen’ op in het Teacher Trainer Programma.

Deze cursus biedt aanstaande ouders alles wat ze nodig hebben voor zwangerschap, bevalling en aanstaand ouderschap. En je weet als professional zeker dat de trainer een gekwalificeerd verloskundig professional is. Iemand die weet hoe het er in het echt aan toe gaat tijdens de zwangerschap en bevalling.

Over het algemeen zijn deelnemers gezonde, goed functionerende aanstaande ouders die zich willen voorbereiden op de geboorte en de tijd daarna. In het bijzonder is mindfulness geschikt voor ouders die opzien tegen de bevalling, stress ervaren, negatieve ervaringen hebben met pijn, bekend zijn met depressies en ouders die makkelijk bezorgd zijn.

Een mindfulnessmeditatie lijkt bedrieglijk eenvoudig. Je richt de aandacht op een vooraf gekozen punt (bijvoorbeeld lichamelijke sensaties, de ademhaling, geluiden, gedachten). Wanneer je opmerkt dat de aandacht afgedwaald is, breng je de aandacht vriendelijk maar beslist weer terug. Maar: een ieder die dit enkele minuten probeert, zal merken dat dit lastiger is dan het lijkt.

De oefeningen worden nabesproken in een groepsdialoog. Verder omvat de training didactische onderdelen over mindfulness, de fysiologie van de bevalling, omgaan met keuzes en complicaties, de kraamperiode en de behoeften van een baby.

Mindfulnesstrainingen zijn een vorm van ervaringsleren. Deelnemers ondervinden dat het mogelijk is kalm aanwezig te zijn, van moment tot moment. Met andere woorden: één wee tegelijk, één pauze tegelijk. Uit eigen ervaring leren de deelnemers dat pijn hebben geen pijn lijden hoeft te zijn. Deze nieuwe perceptie geeft vertrouwen en nieuwe copingmechanismen. Innerlijke kracht neemt toe. Partners ervaren hoe ze tot steun kunnen zijn, en hoe ze zelf ‘overeind kunnen blijven’ wanneer er heftige emoties of pijn is bij hun partner.

Op vergelijkbare wijze leren deelnemers het verschil tussen een vervelende gebeurtenis en ‘gestresst raken’.